Будівельна біта – обираємо правильно

Біта – робочий інструмент, який контактує з головкою саморіза або шурупа. За допомогою цього вироби кріплення викручується або загвинчується на обраної несучої поверхні. Сучасні будівельні біти представлені в широкому розмірному ряду, різні за формою, мають високу міцність.

Матеріал виготовлення

Головні вимоги до насадок – максимальна міцність, стійкість до деформацій тіла і жала вироби. Необхідно, щоб біта зберігала вихідну форму навіть в процесі прикладання максимальних зусиль. Неякісний виріб може виглядати ідеально, але в роботі показати знос вже після мінімальної кількості виконаних робіт.

Переважний матеріал для виготовлення будівельної біти – інструментальна сталь S2. Це один з найбільш твердих, зносостійких, і в той же час еластичних металів. За складом являє собою комплексно-леговану сталь з високим вмістом вуглецю. Тому біти, виготовлені на основі S2, вважаються самими якісними і дорогими. Чим вироби дешевше, тим менше зносостійкий використаний матеріал, здатний витримати менше навантажень.

Покриття будівельної біти

Щоб надати інструменту додаткову міцність, виробник може наносити на його поверхню спеціальні покриття, найпоширеніші з них:

  • Титан-нітрітовое напилення. Надає інструменту додатковий захист і міцність. Такі біти вважаються найбільш дорогими.

  • Алмазне напилення. Біти з алмазним покриттям трохи більш доступні за ціною, забезпечують максимальне зчеплення насадки з робочою головкою шурупа або саморіза, але приходять в непридатність швидше.

З’єднання біти і шурупа / саморіза

Зазвичай фахівець візуально оцінює наскільки бита підходить до шурупу / саморіза, і як якісно утримується в його голівці. Однак, якщо існує зазор, не можна гарантувати максимальну передачу крутного моменту. Визначити, наскільки правильно підібрана біта за типом і розміром також можна в процесі роботи – в разі неправильно підібраного біти, будуть виразно чутні сторонні звуки, які виникають унаслідок проклацування біти інструменту в робочій голівці шурупа або саморіза.

Щоб виключити пошкодження біти в процесі роботи, і гарантувати міцність майбутнього з’єднання, майстри приміряють наконечник біти в гніздо шурупа: відсутність міцного з’єднання свідчить про те, що інструмент підібраний неправильно.

Широко поширена Біта PH з хрестоподібним шліцом

PH є традиційною системою будівельних біт, що використовується з шурупами або саморізами, що володіють хрестової головкою. Необхідно пам’ятати, що незважаючи на простоту будови капелюшки шурупа, біта типу PH (Філіпс) повинна повноцінно входити в її пази – повторювати всі грані і прорізи.

В процесі загвинчуючи біта повинна бути вставлена точно по осі шурупа, якщо виникає перекіс, він стає причиною істотного підвищення зносу. Біту буде автоматично виштовхувати з головки шурупа, якщо допустиме навантаження буде перевищено.

Особливу увагу варто приділити вибору розміру біти, адже неправильно підібраний виріб стане прокручуватися в голівці шурупа або зовсім не поміститься в ній. На маркуванні даний параметр вказують відразу за типом біти. Наприклад, в назві «PH2» PH – вказаний тип, а 2 – другий типорозмір.

Біти PZ для підвищених навантажень

При підборі будівельної біти до шурупу, слід не плутати звичайні хрестові гвинти з абревіатурою Ph (Філіпс) з виробами Pz (Позідрайв), які виготовлені зі спеціальними зарубками і розраховані на великий крутний момент. Таке кріплення підійде, якщо доведеться працювати з високоміцними матеріалами: пресованими пластами, міцною деревиною і т. п.

У шурупах системи позідрайв передбачені не тільки основні, але і додаткові прорізи невеликого розміру, розміщені між хрестовими заглибленнями. Тому будівельна біта Pz забезпечена допоміжними пелюстками, що забезпечують максимальне з’єднання, що підвищує силовий тиск. З бітами Pz можна працювати під нахилом з певним кутом без ризику деформації кріплення і біти.

Незважаючи на очевидну перевагу, система позідрайв також вимагає точної відповідності біти і шурупа. Якщо майстер правильно підібрав розміри, але при прикладанні зусилля інструмент зісковзує з капелюшка шурупа, значить насадка не володіє достатнім сполученням і є низькоякісною.

Інші будівельні біти

Інші системи, поширені в продажу, також можуть забезпечити більшу робочу площу контакту і зусилля при закручуванні, однак вони значно відрізняються від стандартних Pz. Яскравим прикладом можна назвати Philips квадрат, TORX і ін. Відрізнити системи неможливо, поки не розглянути їх візуально. Тому при виборі біти слід уважно підбирати її до кріплення, з яким доведеться працювати, приділяючи увагу абревіатурі.

Підбір тримачів

Будівельна біта потребує тримачі, головна його задача – забезпечити передачу крутного моменту на біту. Він може мати в конструкції «засувку» і нерідко оснащений магнітом для зручності використання. Якщо біта подовжена, то власник може не знадобиться – біта поміщується в патрон шуруповерта без додаткових пристосувань.

Галузь застосування

Біта широко використовується в будівництві як інструмент, який значно спрощує роботу майстра. Наприклад, моделі з прямим шліцом (SL), хрестоподібні (PH) і хрестоподібні з насічками (Pz) є найпоширенішими, оскільки шурупи і саморізи, які підходять під них, зустрічаються досить часто.

«Шестигранники» і «зірочки» менш поширені, їх можна побачити виключно в меблевій галузі. «Зірочки» також широко використовуються в автомобілі і приладобудуванні.

Відповідність ціни біти і її якості

Перше, на що слід звернути увагу – маркування матеріалу насадки. Зовнішній вигляд біт оманливий – іноді біта , що чудово виглядає, має дуже маленький ресурс, і навпаки. Ненадійні також дешеві варіанти – краще не економити кошти на покупку інструменту такого роду, високоякісні вироби не коштують дешевше 9 грн. за штуку. Збільшує ціну біти також тип напилення і кількість насадок в наборі.
Підібрати підходящу і довговічну біту вам допоможуть наші консультанти – звертайтеся, і ми відповімо на всі питання про представленому асортименті біт.

Share this content: